Folia do kiszonki to produkt szeroko wykorzystywany przez rolników bowiem umożliwia on im przygotowanie pełnowartościowej paszy dla zwierząt hodowlanych. Jednocześnie na ryku dostępnych jest wiele rodzajów folii, a co za tym idzie nie każdy wie, jaka będzie dla niego najlepsza i czym w zasadzie się one od siebie różnią. 

Co różni folie kiszonkarskie

folia kiszonkarskaJak już wspomnieliśmy na wstępie na rynku obecnie możemy znaleźć różne folie do kiszonek, różnią się one od siebie jednak nie tylko grubością, co dodatkowo przekłada się na ich trwałość, wiadomo im grubsza folia tym bardziej odporna na rozerwania, a co za tym idzie ten jej rodzaj doskonale nadaje się do kiszonek, które zawierają sztywniejszą zieleninę, która mogłaby folię uszkodzić. Niemniej nie o grubość tu chodzi, a przynajmniej nie jest to najważniejsze. Tym co przede wszystkim powinniśmy brać pod uwagę jest kolor folii. Dlaczego jest to tak istotne? Po pierwsze przekłada się to na nasza wygodę, stosując różne kolory możemy łatwo oznaczyć zbiory zielonki. Niemniej nie tylko o to chodzi. Folia kiszonkarska w zależności od koloru pozwala nam uzyskać różne warunki dla kiszonki. I tak ta biała, u nas najpopularniejsza idealna jest do letnich zbiorów, gdzie nasłonecznienie jest duże, pozwala bowiem odbić nieco światła i obniżyć temperaturę wewnątrz kiszonki. Im późniejsza pora zbiory kiszonki tym folia powinna być ciemniejsza, wówczas bowiem temperatura spada, a co za tym idzie ciemny kolor folii skupiający słońce pozwala utrzymać właściwa temperatura wewnątrz kiszonki. 

Choć na rynku znajduje się wiele folii przeznaczonych do kiszonki to warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że nie wszystkie z nich zapewniają takie same warunki dla przygotowanej kiszonki, a co za tym idzie warto wiedzieć, czym one się od siebie różnią i jak to wpłynie na paszę.