Prace kuchenne mogą być czynnością odprężającą, jeśli użyje się do nich odpowiednich narzędzi. Wybór właściwych ścierek kuchennych dla wielu jest bardzo trudny. Na rynku występują przeróżne rodzaje tego asortymentu. Jest z czego wybierać, ale i łatwo można się w tym wszystkim pogubić, jeśli nie ma się odpowiedniego rozeznania. Innej ściereczki użyjemy do sprzątania, niż do wycierania naczyń. Ale na tym nie koniec różnic. 

Jakie są różnice między kuchennymi ścierkami? 

ścierki kuchenneGarnki, szklanki, talerze, sztućce, a oprócz tego jeszcze utrzymywanie porządku w kuchni. Czy do wszystkiego nadaje się jeden rodzaj ściereczek? Oczywiście, że nie! Dbanie o ład w kuchni wymaga szerokiego asortymentu środków czystości. Ścierki kuchenne różnią się między sobą nie tylko wielkością i wyglądem. Podstawowe znaczenie dla ich zastosowania ma materiał, z którego są wykonane. Do najpopularniejszych tkanin, z jakich wytwarzane są takie ściereczki należą: bawełna, poliester, akryl, mikrofibra oraz różnego rodzaju mieszaniny tych włókien. Najlepszą chłonność ma tkanina w stu procentach bawełniana. Taka ściereczka jest produktem wysokiej jakości i nadaje się nie tylko do wycierania naczyń ale i zawinięcia produktów spożywczych, a nawet ozdoby. Większą wytrzymałość mają ścierki z włókien sztucznych, toteż lepiej nadają się do sprzątania. Mikrofibra natomiast jest tkaniną złożoną z niezwykle cienkich włókien syntetycznych. Są one nawet do stu razy cieńsze niż ludzki włos.

Tworzą gęste sploty, co sprawia, że ścierki z tego materiału są niezawodne w czyszczeniu różnych zabrudzeń. Nadają się również do polerowania. Można za ich pomocą wyczyścić na przykład szklane powierzchnie. Ściereczki wykonane z mieszaniny włókien w różnych proporcjach, łączą w sobie właściwości użytych do ich produkcji surowców – na przykład bawełny i włókien sztucznych.